zaterdag 1 mei 2010

Robot Asimo voor eerste keer in België

Foto : http://www.flickr.com/photos/tranztec/ / CC BY 2.0


De meest geavanceerde menselijke robot ‘Asimo’ was op 25 april voor de eerste keer te bewonderen in België. Tijdens deze korte show in Technopolis te Mechelen kon je zien hoe Asimo drie koffietjes ging halen aan de bar, op een trap liep, trapte tegen een bal en zelfs een eigen dansje deed. Na deze show kon je nog een debat volgen over de rechten en plichten van een robot.


Asimo is een project van Honda. Hun eerste model Honda E0, gemaakt in 1986, had vijf seconden nodig om een stap te zetten en kon enkel op een rechte lijn lopen. Asimo daarentegen kan al met een snelheid van zo’n 3 kilometer per uur wandelen, bochten nemen. en zelfs zo’n zes kilometer per uur lopen. In de toekomst wil Honda deze robots richten op onze dagelijkse klussen zodat de robots bijvoorbeeld bejaarden een handje kunnen helpen in het huishouden.

De show met Asimo sloot de bekende robotwedstrijd 'Robocup Junior' af. Dit is een wedstrijd voor kinderen van het lagere en secundaire onderwijs en wordt in meer dan 27 landen gespeeld .Buiten Asimo waren er ook nog andere activiteiten rond het onderwerp robots in Technopolis. Zo konden de kinderen zelf robots knutselen en konden de zestien plussers de Segway uittesten. Technopolis demonstreerde ook nog andere robots.

Je kon ook nog een debat volgen over robots en ethiek met Bram Vanderborght , professor robotica aan de Vrije Universiteit Brussel en Luc Van Braekel, bekende blogger over technologie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers

Over mij

Mijn foto
Je ziet, riekt en voelt ze elke dag. Dieren. Een zeer gewone zaak dus. Maar niet alles is even normaal in de dierenwereld. Over deze speciale, abnormale dingen zal ik jullie zo goed mogelijk informeren.